Het is natuurlijk best geinig om voor een paar honderd Baht met een ‘Rolex’ om uw pols te lopen. Of met een ‘Levi’s’ jeans, ‘Lacoste’ polo, of die coole ‘Nikes’ in uw koffer thuis te komen, waarvoor u omgerekend maar een paar Euro hebt betaald.
Maar u loopt de kans dat de douane op Schiphol alles in beslag neemt en dat u bovendien nog een boete moet betalen vanwege merk-piraterij. Dat kan dan alsnog een dure grap worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor computerprogramma’s etc. Er wordt tegenwoordig erg streng gecontroleerd op merkpriraterij, en dat is nu juist waar de Thais zo goed in zijn, al wordt ook veel namaakspul geïmporteerd uit Taiwan.
Fabrieksgaranties kennen de Thais natuurlijk wel, al hebt u daar alleen wat aan bij grote internationale merken, en niet bij lokale Thaise merken. Maar voor de rest zeggen de Thais: “Ruilen? Geld terug? Hoezo, u heeft toch gekocht?”.
Koop is koop in Thailand. Ruilen en geld terug zijn begrippen die daar niet bestaan. Het is goed daar rekening mee te houden bij uw aankopen.
Alleen warenhuizen doen aan ruilen en geld terug.
Goede raad:
1) als u legale merkkleding koopt (in Thailand in licentie geproduceerd), bewaar dan de aankoopbonnen om te bewijzen dat het niet om merkpiraterij gaat. U loopt dan toch nog steeds de kans dat u invoerrechten moet betalen.
2) Met ‘gewone’ (niet merk-)kleding heeft u praktisch nooit problemen bij de Nederlandse douane, al wil het wel helpen dat u, als de kleding niet gedragen is, deze laat uitzien alsof ze wèl gedragen is (dus verpakkingen en labels verwijderen en eventueel bij de vuile was stoppen).
3) Neemt u nieuwe, in Nederland gekochte, computerapparatuur of digitale foto- en/of videocamera’s mee naar Thailand (waar dus nog geen of weinig slijtage op zichtbaar is), neem dan de Nederlandse aankoopnota’s mee om bij terugkomst aan de Nederlandse douane te bewijzen dat u de spullen al in Nederland gekocht heeft; zo voorkomt u onterechte betaling van invoerrechten en btw, en boetes!
Elke zichzelf respecterende plaats in Thailand heeft wel één of meerdere dag- enavondmarkten. In grotere steden zoals Bangkok en Chiang Mai zijn er aparte markten voor bepaalde goederen, zoals bloemenmarkten, vismarkten, groente- en fruitmarkten, enzovoorts. In heel Azië, dus ook in Thailand, zijn markten dè plek om de levenswijze van de bewoners te bekijken. Het spreekt vanzelf dat er op elke markt, tijdens de dag zowel als ’s avonds, veel eten en snacks worden aangeboden; dit aanbod kan op nachtmarkten tot gigantische proporties uitgroeien.
Deze vindt u voornamelijk in Bangkok en Chiang Mai. Vooral in Bangkok zijn het vaak meesterstukjes van eigentijdse bouwkunst met interieurs in neo-klassiek waar menig winkelcentrum in Nederland een puntje aan kan zuigen.
Overal in Thailand vindt u supermarkten en hypermarkten. (Hypermarkten zijn supermarkten met food, en een groot non-food assortiment, zoals o.a. electrische apparaten, electronica (tv’s, camera’s) etc.
U mag abosluut geen antiqiteiten uitThailand uitvoeren; dat geldt voor beelden (waaronder Boeddha-beelden of delen daarvan), voorwerpen uit opgravingen, delen van tempels, antieke schilderijen en alle andere kunstvoorwerpen evengoed als voor artikelen van religieuze aard. U heeft hiervoor officiële toestemming nodig van de Fine Arts Department in de Office of Archelogy and National Museums, 81 Thanon Sri Ayuthya, Bangkok.
Koopt u antiquiteiten in een gerenommeerde winkel, dan krijgt u er òf een officieel Uitvoer-Certificaat bij, of men regelt dit voor u.
Uitvoeren van Boeddha-beelden en -afbeeldingen die geen antiek zijn (dus ook in de vorm van souvenirs) is eigenlijk ook verboden. Onze praktijkervaring is echter dat u, als u de douane-ambtenaren ervan kunt overtuigen dat u de voorwerpen meeneemt voor eigen gebruik thuis en dat u deze met alle respect zult behandelen, er al snel een oogje toegeknepen wordt. Met een hele koffer vol wordt dit verhaal natuurlijk nogal ongeloofwaardig