Medische voorzorg

Vaccinaties

Voor Thailand wordt een DTP-vaccinatie (Dyfterie, Tetanus, Polio) aanbevolen, evenals een vaccinatie tegen Hepatitis A. Ze zijn niet verplicht. Raadpleeg tenminste zes weken voordat u naar Thailand gaat de dichtstbijzijnde GG&GD, of uw huisarts hierover.

Malaria

thailand-jaico-anti-insecten-spraythailand-deet-anti-insecten-sprayMalaria komt in Thailand alleen nog in de grensgebieden met Birma, Laos en Cambodja voor, en in jungles. Het nemen van malaria-profylaxe (Lariam) is niet altijd aan te bevelen vanwege de bijverschijnselen die soms nog erger zijn dan de kwaal. Bovendien kunnen er bij het nemen van malaria-profylaxe zich symptomen voordoen die sprekend lijken op de symptomen van … malaria! Het is raadaam uw arts te raadplegen. Het volstaat dan ook als u goede voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat u wordt gestoken, ook door ‘gewone’ muggen die u overal in Thailand kunt tegenkomen, uiteraard vooral in de buurt van stilstaand water. Houd ’s avonds armen en benen bedekt en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Ze zeggen dat: Hoe hoger de concentratie DEET, hoe langer u beschermd bent – tot 8 uur bij 50% DEET maar dit is niet altijd bewezen. U vindt dit o.a. bij Tropenzorg (Care Plus), maar ook in Thailand: Jaico is wat de Thais zèlf gebruiken, en dat is prima en goedkoop. Hetzelfde geldt voor Maxi DEET, ook verkrijgbaar in Thailand, dat een concentratie heeft van maar liefst 95% DEET en daardoor minder geschikt is voor kinderen.

Noot: spuit dunne kleding ook altijd in met uw DEET-middel, want muggen kunnen door dunne kleding heen steken.

Reizigersdiarree

thailand-diacure-reizigers-diarreeKorte perioden van diarree (reizigersdiarree) kunnen onstaan door verandering van temperatuur, klimaat en andersoortig eten. Meestal is dit ongemak in twee dagen weer over. Neem in ieder geval een voorraadje Diacure of Loperamide mee. Let wel: Diacure en Loperamide zijn symptoombestrijders en handig voor als u reizigersdiarree heeft en toch reizen moet of iets wilt ondernemen: ze helpen tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Bovendien vernietigen ze niet alleen de kwade darmflorabacteriën, maar ook de goede.

Bacteriële diarree (voedselvergiftiging)

thailand-apotheek-drugstoreBij aanhoudende reizigersdiarree waarbij u zich ook wat ziekjes en slapjes voelt, of die ‘explosief’ is, (soms met gelijktijdig braken) is het waarschijnlijker dat u een bacteriële diarree heeft opgelopen (voedselvergiftiging). Dan heeft u antibiotica nodig. Die kunt u in Thailand in elke ‘Pharmacy’ zonder recept verkrijgen, dat is heel gewoon daar. Thaise apothekers (meestal Chinezen) fungeren voor veel mensen als ‘halve’ dokters; ze zijn zeer kundig op medicijngebied en hebben dan ook jarenlang gestudeerd en een zwaar staatsexamen moeten afleggen voordat ze hun vergunning kregen.

DRINK NOOIT KRAANWATER IN THAILAND, ALLEEN WATER UIT FLESSEN WAARVAN DE VERZEGELDE DOP NOG INTACT IS

Toilet

thailand-hang-toiletDe Thais zijn een proper volk, maar hun toiletgewoonten zijn nogal afwijkend van de westerse. Alleen in de op westerlingen gerichte guesthouses en hotels vindt u ‘zit-toiletten’ zoals wij gewend zijn, kompleet uitgerust met toiletpapier. In alle andere gevallen moet u naar een Thais toilet, en dat is een ‘hurk-toilet’: een porceleinen bak met een gat en twee porceleinen ‘voetstappen’ waarop u uw voeten zet; vervolgens ontdoet u zich van de onderkleding, hurkt u en doet u waarvoor u gekomen bent. Voor de gemiddelde westerling (en zeker voor wat ouderen onder ons) vergt dat niet alleen enige lenigheid, maar vooral ook oefening, zodat bij het ontbreken daarvan deze in wezen zo simpele onderneming kan ontaarden in een helse nachtmerrie. Het is inderdaad geen feestelijk vooruitzicht om, met je broek op je enkels, achterover te hellen en langzaam maar zeker in het gat te zinken! Op zo’n Thais toilet ontbreekt bovendien toiletpapier. In plaats daarvan staat er een enorme bak met water en een grote houten lepel, waarmee u met dat water kunt doen wat u anders met toiletpapier zou doen. (Het is ons trouwens een raadsel hoe Thais het voor elkaar krijgen na zo’n ‘watersmijt-beurt’ met volstrekt droge kleren weer naar buiten te komen – voor ons één van de grootste mysteries van Azië!).