Welkom op Thailand voor beginners.nl

 
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief...
 en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kan je altijd afmelden)
Thailand voor beginners' is een volstrekt onafhankelijke informatie-site, louter en alleen bedoeld om de reiziger naar Thailand objectieve informatie te verschaffen, als tegenwicht t.o.v. de vaak sterk gekleurde (soms zelfs misleidende en pertinent onjuiste) informatie van de reisburo's en touroperators.  
 
thailand linksonder
 

Kijk uit met namaak!
Het is natuurlijk best geinig om voor een paar honderd Baht met een 'Rolex' om uw pols te lopen. Of met een 'Levi's' jeans,  'Lacoste' polo, of die coole 'Nikes'  in uw koffer thuis te komen, waarvoor u omgerekend maar een paar Euro hebt betaald.
Maar u loopt de kans dat de douane op Schiphol alles in beslag neemt en dat u bovendien nog een boete moet betalen vanwege merk-piraterij. Dat kan dan alsnog een dure grap worden.Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor computerprogramma's etc. Er wordt tegenwoordig erg streng gecontroleerd op merkpriraterij, en dat is nu juist waar de Thais zo goed in zijn, al wordt ook veel namaakspul geïmporteerd uit Taiwan.

Wat is er voordelig te koop in Thailand

Kleding
Of u nu designers fashion zoekt, merkkleding of gewoon 'n simpel bloesje, in Thailand slaagt u altijd voordelig, al was het maar door het overweldigende aanbod. Waar u zich ook bevindt in dit land, er is altijd wel 'n winkeltje, 'n markt of een hele shopping mall vol met kleding.

Confectie
Confectiekleding is goedkoop in Thailand, maar de kwaliteit varieert. Goede Thaise of Chinese zijde kan wel voordelig zijn, maar nooit goedkoop. Zijden shirts en bloeses kunnen goedkoop zijn op markten, al gaat het dan niet om de allerbeste, maar vaak wel redelijk goede kwaliteit zijde.Ga voor goedkope c.q. zeer betaalbare confectiekleding naar de markten van Pratunam of Bo Bae.

Designers Fashion en merkkleding
Daarvan zijn twee soorten in Thailand: 1) namaak en 2) in Thailand in licentie gefabriceerd. Namaak is heel goedkoop, en in licentie vervaardigde kleding is nog steeds een stuk goedkoper dan in Nederland. Namaak koopt u op de markten; in licentie gefabriceerd merkspul koopt u in de gerenommeerde warenhuizen en shopping malls.

Zijde
Thailand is hèt land om zijde te kopen. Er is echter nogal een groot verschil tussen Thaise zijde en Chinese zijde. Ook de aanwezigheid van een etiket 'Real Thai Silk' is geen garantie. Voor absolute zekerheid: koop echt mooie spullen alleen bij gerenommerde zaken (let op het 'TAT'-logo, van de Tourist Authority Thailand, op de winkelpui of bij de winkeldeur). Een duur, maar goed adres voor topkwaliteit is Jim Thompsons, met filialen over heel Bangkok. Maar ook in de diverse winkels in River City Shopping Centre, in de vele shopping malls en de shopping arcades van de betere hotels kunt u heel mooie zijde en zijden kleding kopen (voor dames en heren) voor redelijke prijzen.

Niello-ware
Niello-ware is zilverwerk op een ondergrond die zodanig bewerkt is dat deze zwart wordt. In Thailand wordt schitterend Niello-ware gemaakt.

Vlechtwerk
er wordt fantastisch mooi vlechtwerk gemaakt in Thailand, variërend van manden en hoeden tot wat wij dekenkisten zouden noemen. Echt de moeite van het kopen waard!

Benjarong
Benjarong is Thais keramiek in de eeuwenoude traditie van "vijf primaire kleuren". Al wordt het tegenwoordig grotendeels industrieel geproduceerd, het beschilderen met o.a. goudkleur wordt nog steeds met de hand gedaan. Prachtig!
Lai Rod Nam Lai Rod Nam is de traditionele Thaise kunst van houtbewerking en inlegwerk in gebruiksvoorwerpen. De gebruikte techniek is gebaseerd op oeroud ambachtswerk: schilderen op lakwerk en inleggen met goud.

Boeddha-beelden
Het is niet geheel duidelijk hoe het precies zit met het meenemen van Boeddhabeelden staat, omdat het religieuze voorwerpen zijn. Officieel is het verboden, ook als het niet om antiek gaat. In de praktijk, zegt men, kunt u ze meenemen en als de Thaise douane moeilijk doet moet u hen ervan overtuigen dat u het beeld respectvol behandelt, dat u interesse heeft in het Boeddhisme en dat het beeld een ereplaats krijgt in uw huis (dat het dus niet om handelswaar gaat).

Souvenirs
In Thailand wordt prachtig houtsnijwerk gemaakt, evenals keramiek, aardewerk en andere ambachtelijk gemaakte zaken zoals kunstig beschilderde parasols, waaiers etc. Voor het overige zijn de typische toeristen-souvenirs net zo kitscherig als overal elders in de wereld.

 

Antiek
Er gelden zeer strikte regels over het uitvoeren van antiek uit Thailand. Elke goede antiquair kent de regels en zal alle benodigde officiële documenten voor u verzorgen. Op markten en bij particulieren koopt u bijna altijd namaak-antiek. Omdat ook douaniers vaak het verschil niet zien, krijgt u dit namaak-antiek niet mee zonder geldige documenten.

Garantie? Ruilen? Geld terug? Dat kennen de Thais niet!
Fabrieksgaranties kennen de Thais natruulijk wel, al hebt u dar alleen wat aan bij grote internationale merken, en niet bij lokale Thaise merken. Maar voor de rest zeggen de Thais: "Ruilen? Geld terug? Hoezo, u heeft toch gekocht?".
Koop is koop in Thailand. Ruilen en geld terug zijn begrippen die daar niet bestaan. Het is goed daar rekening mee te houden bij uw aankopen.
Alleen warenhuizen doen aan ruilen en geld terug.

Goede raad:
1) als u legale merkkleding koopt (in Thailand in licentie geproduceerd), bewaar dan de aankoopbonnen om te bewijzen dat het niet om merkpiraterij gaat. U loopt dan toch nog steeds de kans dat u invoerrechten moet betalen.

2) Met 'gewone' (niet merk-)kleding heeft u praktisch nooit problemen bij de Nederlandse douane, al wil het wel helpen dat u, als de kleding niet gedragen is, deze laat uitzien alsof ze wèl gedragen is (dus verpakkingen en labels verwijderen en eventueel bij de vuile was stoppen).

3) Neemt u nieuwe, in Nederland  gekochte, computerapparatuur of digitale foto- en/of videocamera's mee naar Thailand (waar dus nog geen of weinig slijtage op zichtbaar is), neem dan de Nederlandse aankoopnota's mee om bij terugkomst aan de Nederlandse douane te bewijzen dat u de spullen al in Nederland gekocht heeft; zo voorkomt u onterechte betaling van invoerrechten en btw, en boetes!

Wat u vooral niet moet kopen

Edelstenen en sieraden
Thailand staat bekend om z'n edelstenen (gems). Koop deze niet als u er geen verstand van heeft. Want de kans is groot dat u óf veel teveel betaalt, óf waardeloze spullen in uw hand gedrukt krijgt. Hetzelfde geldt meer of minder voor gouden sieraden, al dan niet met edelstenen. (Zie ook 'Pas op voor Touts' onder 'Eerste  kennismaking').

Een uitzondering op deze raad om niet te kopen vormen uiteraard de gerenommeerde juweliers (u vindt vaak hun vitrines of filiaal-winkeltjes in de lobby van de betere hotels, en anders kan de hotelreceptie u een betrouwbaar adres geven - let ook op het blauwe TAT -Tourism Authority Thailand-bord bij de deur of op de gevel) en de Chinese goudwinkels in Bangkok's Chinatown. In deze Chinese goudwinkels komen zowel Chinezen als Thais om hun 'cash flow' om te zetten in goud en gouden sieraden. Bedenk wel dat Chinees goud anders is dan het goud dat in onze Europese juwelierszaken verkocht wordt. Maar deze Chinese goudwinkels zijn betrouwbaar; u krijgt er gewoon fatsoenlijke waar voor uw geld en wordt er niet belazerd met nep-spullen.

Ziet u zo'n Chinese goudwinkel buiten Bangkok, en ziet u er veel Thais en/of Chinezen in- en uitlopen, dan gaat het doorgaans om net zo'n betrouwbaar adres. Zeker als er geen of weinig reclame gemaakt wordt richting toeristen!

Horloges
U zult het al wel gehoord hebben: in Thailand koopt u 'n namaak Rolex voor een habbekrats. Dat is dan de allerslechtste kwaliteit namaak uit Taiwan. Uit datzelfde Taiwan komt ook de betere kwaliteit en de beste kwaliteit namaak, maar daar betaalt u dan ook méér voor. U kunt ze maar beter niet kopen, want de Nederlandse douane is fel op merkpiraterij, waardoor u de kans loopt dat uw aankoop inbeslaggenomen wordt en u bovendien een boete moet betalen.

Koopt u echter een (merk)horloge bij een gerenommeerde juwelier in Thailand (waar u vaak minder betaalt dan in Europa), bewaar dan de bon goed zodat u kunt aantonen dat uw aankoop geen merkpiraterij betreft. Hoe het dan zit met invoerrechten en btw in Nederland, zou u moeten navragen bij de Nederlandse douane.

Computersoftware
In Thailand kunt u zo ongeveer elk computerprogramma voor Windows of Mac als illegale kopie kopen voor belachelijk lage prijzen (piraterij). De douane op Schiphol zal deze in beslag nemen bij ontdekking en u bovendien een boete opleggen.

Voorbespeelde video's en DVD's met muziek of films
Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven genoemd voor computersoftware.

Computers, digitale camera's etc.
De pijzen hiervan liggen meestal niet lager dan bij ons, al verandert de situatie voortdurend door verlagingen van import-tax. Kunt u uw slag slaan met een koopje, zorg dan dat u een correct ingevuld aankoopbewijs heeft om aan de douane op Schiphol te tonen. De kans is aanwezig dat u invoerrechten moet betalen. In de praktijk schiet u hiermee dus niet veel op.

Waarschuwing:

Koop geen goud*), juwelen en edelstenen in Thailand, tenzij u een expert bent.


*)Uitzondering: in de Chinese goudwinkels in Chinatown in Bangkok kunt u veilig goud en sieraden kopen.

Twijfelgeval:maatkleding
Thailand is ook bekend om z'n kleermakerswinkels waar u in 24 uur voor een ongelooflijk lage prijs een maatpak wordt aangemeten. Maar dat is dan niet noodzakelijkerwijs precies in ùw maat: er wordt aan de lopende band slecht werk afgeleverd voor de toeristen. Trouwens: binnen 24 uur kan zelfs de beste en snelste kleermaker geen vakwerk afleveren. Wantrouw ook de fantstische aanbiedingen: 1 kostuum, 2 pantalons, 2 shirts en 2 zijden dassen van 139 Euro! Zelfs een kind kan begrijpen dat dit nooit goede kwaliteit kan zijn, niet qua stoffen en niet qua kleermakerswerk.

Het is niet makkelijk een goede kleermaker te vinden die u stoffen en maakwerk van goede kwlaliteit aanbiedt voor een goede prijs. Ook hebben de kleermakerswinkels vaak 'runners' voor de deur of in de buurt lopen, die u naar binnen willen praten.

Om het nog ingewikkelder te maken: dit zijn dan niet noodzakelijkerwijs slechte kleermakers. Ook goede kleermakers nemen soms, in hun eindeloze zucht naar nóg meer klanten, hun toevlucht tot dit soort praktijken.

Bovendien: aanbevelingen van hotelpersoneel zijn ook niet te vertrouwen; zij hebben ook vaak een familielid of vriend met een kleermakerswinkel (of krijgen ergens provisie) en geven dus geen objectief advies. Kijk dus goed uit vóór u uw goede geld uitgeeft bij een kleermaker.

En: als u maatkleding heeft laten maken, neem die dan nooit in de 'kleermakersverpakking' mee naar Nederland, want u gaat bij de douane op Schiphol invoerrechten en btw betalen!

Als u tòch van plan bent om in Thailand maatkleding te kopen, neem dan een goed zittend kostuum, pantalon, blouse etc. van uzelf mee; het is makkelijker om bestaande kleding goed na te maken dan helemaal van start af aan.

Wilt u per sé maatkleding aangemeten krijgen, spreek dan minstens 2x tussentijds passen af, vóórdat u voor de laatste pas-afspraak (final fitting) gaat. Dat is en blijft de beste garantie voor kwaliteit!
Ga niet pas naar een kleermaker vlak voor uw terugreis; dan is de tijd voor meerdere malen passen te kort!

Probeert men u aan te praten dat binnen 12 of 24 uur uw kleding klaar zal zijn, (of dat men deze na zal sturen) trap daar dan niet in. U heeft dan geen enkele controle over de kwaliteit, en geen enkele zekerheid dat men de spullen ook daadwerkelijk naar u op zal sturen!

 


 Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief!
en ontvang direct 20 handige tips in boekvorm!
Voornaam:
Email:
(Ik zal nooit spam versturen en je kunt je altijd weer afmelden)

 

thailand rechtsonder


Vior webmedia © 2006